Movie Review: Sierra Burgess is a Loser

Setelah menonton “To All The Boys I’ve Loved Before”, saya mendapatkan banyak suggestion romcom movies/series di kolom rekomendasi Netflix. Akhirnya, dua minggu yang lalu saya memutuskan untuk menonton “Sierra Burgess is a Loser”. Film yang digadang-gadang mempromosikan body positivity ini tampak menarik!

Read More

my blog: 2013 in review

“2013, such an unproductive year in my blogging history. Wish I can write and share more in 2014.”

Tadinya mau nulis gitu, tapi ternyata setelah dicek, pas annual report 2012 juga ekeu nulis kayak gtu. Hahahaha haa haa

Cem mana ini blog makin lama makin ga produktif.
Sibuk bro.
Alesan! :))

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2013 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 28,000 times in 2013. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 10 sold-out performances for that many people to see it.

Click here to see the complete report.

my blog: 2012 in review

Thanks wordpress’ helper-monkeys who has working so hard and prepared this annual report for me…, and all of users. :3
Seems like it wasn’t a productive year in my blogging history. Hopefully, I can post more blog post in 2013.
Happy new year! :)

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

4,329 films were submitted to the 2012 Cannes Film Festival. This blog had 32,000 views in 2012. If each view were a film, this blog would power 7 Film Festivals

Click here to see the complete report.

Snow White and The Huntsman (2012)

Snow White and The Huntsman

Mirror mirror on the wall, who is the fairest of them all?

Snow White is the only person in the land fairer than the evil queen. Unable to tolerate the insult to her vanity, the evil queen decides that Snow White must die. The queen sends a huntsman to kill Snow White. However the huntsman finds himself unable to murder the innocent young woman, and instead ends up training her to become a warrior capable of threatening the queen’s reign. (Source: IMDB)

Hollywood enlivened again with fairy tale adaptation movie; this time is Snow White turns.

If you wish to see cute-colorful-melodious fairy tale a la Disney, just prepared to be disappointed. Rupert Sanders, the director, brings Snow White story with darker and gothic tone. There are some modifications from the well-known Snow White fairy tale, but it doesn’t eliminate the characteristic of the story; a mirror, an apple, seven dwarfs, and a kiss. I think the movie itself is good. Despite being turned upside down, the story remains coherent and still leave the impression of Snow White tale.

What makes me disappointed to this movie is Kristen Stewart act. She is really lack of expression. She is the main role of the movie, the princess who lived, the one who believed as the fairest one, the one who should gather the power of her people to bring the Queen Ravenna’s throne down, … but her expression remains like this:

Kristen Stewart

Really is not a charming princess. Even her war speech doesn’t seem full of spirit and enthusiastic, probably because her expression too.
I thought she will act better than in that sparkling-vampire-movie, but I was wrong.
K-Stew, don’t be an actor, you are much much much better as a model.

Kristen Stewart on Vanity Fair covers, July 2012

The Huntsman (Chris Hemsworth), Snow White and The Huntsman (2012)

Chris Hemsworth as The Huntsman is pretty good. The role fit him perfectly; the body, the deep voice, the beard. <3
Sadly, I can’t see the chemistry between The Huntsman and Snow White. The Prince Charming (Sam Claflin) is good but not too dominant, probably because he is not the one in the movie title.
I think it is better if the director brings more chemistry of their love triangles instead of filling the film with scenes that are less important.

And what makes this movie good? Charlize Theron! She is very very very good. You can see her as a cruel Queen Ravenna, but in the other hand, you also can see her as a fragile woman because of her obsession towards beauty. Ravenna’s childhood memories also support the character’s role well.

Queen Ravenna (Charlize Theron), Snow White and The Huntsman (2012)

So, who is the fairest of them all? Charlize Theron, it is !!! :P

Despite many shortcomings here and there, I think this fairy tale adaptation movie is good. :)

bamboo dim sum (all you can eat)

Kemarin saya dan adek pergi ke daerah MT. Haryono demi mengirimkan dokumen penting lewat express mail yang buka tiap hari di sana. Setelah itu kami mampir ke Tebet sebelum pulang buat icip-icip dim sum all you can eat di sana. Saya waktu itu dapet info ini dari temen. Dia bilang ada dim sum all you can eat murah di daerah Kelapa Gading, eh ternyata sekarang doi udah ada cabang di Tebet juga.

Namanya Bamboo Dim Sum, terletak di Jalan Tebet Raya No. 78.
Buka jam 10.00-15.00 dan 17.00-21.00.
Paket all you can eat di sini murah banget cuma 43000 IDR dengan free drink teh tawar hangat yang ambil sendiri.

This slideshow requires JavaScript.

Saya dan adek sampai di sana jam 16.45 eh ternyata masih tutup dan baru buka (lagi) jam 17.00, akhirnya kita duduk-duduk dulu di kursi di luarnya. Pas buka kami langsung masuk dan duduk. Dari luar resto ini terlihat lucu lucu :3 , eh tapi pas masuk agak zonk ga sesuai harapan. Hahaha… Di lantai 1 interiornya biasa aja, tempatnya kecil dan agak panas. Saya ga liat lantai 2 kayak apa, tapi sepertinya lebih sejuk karena ruangannya terbuka. Kayaknya lantai 2 juga pas buat nongkrong bareng temen-temen karena terdengar suara rame rame asik sendiri gtu. :P

Sistem all you can eat di sini cukup aneh ya. Sebelumnya saya cuma pernah all you can eat dim sum di Eastern, Istana Plaza, Bandung. Kalo di sana kan kita order nanti dianterin pesanan yang kita mau. Kalo di sini, waiter keluar dari dapur bawa dim sum seabrek segala macem. Nanti dia bakal tawarin ke meja-meja atau kita cegar sebelum dia ke meja orang atau bisa kita panggil untuk request makanan. Makanan yang udah di meja harus dihabiskan, kalo ga nanti bakal kena charge seharga makanan tersebut.

Soal rasa dan porsi ya so so lah. Rasanya biasa aja, ga spesial dan ihwaw. Porsinya kecil; yang menurut saya malah gapapa (asal jangan lebih kecil lagi aja -_-) karena jadi bisa coba segala varian dim sum nya sebelum kenyang. :D

Karena porsinya kecil, saya berdua adek kemaren makan ampe 23 porsi…dan masih belum kenyang. >:D
Sayang sekali setelah beberapa kali mampir ke meja kami kayaknya pelayannya bosen dan jadi jarang mampir, seringnya mampir ke yang pengunjung baru, jadi aja nunggunya lama. Padahal ampe 30 porsi juga masih sanggup deh. :P

Dari 23 porsi yang kami makan itu ada steam dim sum (kayak siomay, hakau, ayam-jamur, nasi ketan ayam, ceker, tahu, wonton, siomay salmon), fried dim sum (bola cumi, bamboo spesial, lumpia kulit tahu), dan manis-manis (mantau jagung manis, bakpao srikaya, pisang goreng saus cokelat).
Yang steam dim sum enak semua kecuali siomay salmon yang amis dan rasanya aneh, mana keambil 2 porsi lagi. :s
Yang fried dim sum bola cumi kurang oke karena…mana cuminyaaa, gede sama roti goreng doang. DX
Yang manis-manis enak semua apalagi mantau jagung manis. :9

Overall lumayan lah. Ada harga ada kualitas. Boleh lah dicoba buat yang mau kenyang murah makan dim sum.
Saran saya kalau mau datang pas jam buka biar dapet tempat soalnya pengunjungnya ramai. Beberapa pengunjung yang datang belakangan akhirnya ga dapet tempat deh. : (

Review Semester VIII

My last semester has ended, yeay!!!

Semester ini saya mengambil 6 mata kuliah dengan 16 SKS.

  • EL3008 – Pengolahan Citra Digital (3 SKS)

Kuliahnya menarik, walaupun ini blunder terbesar saya semester ini. Maklum ga ngerti apa-apa tiba-tiba ambil kuliah kayak gini. Hahahaaa…

Selama perkuliahan nanti bakal dikasi sekitar 7 modul praktikum untuk dikerjakan setiap minggunya. Dari praktikum-praktikum mandiri itu akhirnya saya bisa menggunakan MATLAB untuk mengolah citra, merekonstruksi, meng-enhance, dan lain-lan. Seru deh pokoknya. Belajar photoshop pake MATLAB. Asal tahan aja dengan modul-modul praktikumnya. Berhubung udah lama ga praktikum dan buat laporan, ya jadi agak malas juga sih waktu itu.

UTS nya berupa tugas untuk membuat program untuk mengonvolusi matriks mxn dengan program selain MATLAB. Tidak mudah tapi tidak terlalu susah juga karena program serupa sudah banyak ada internet. Saya menggunakan bahasa C karena cuma itu yang saya ketahui.

UAS nya berkelompok dan memilih topik. Kelompok saya melakukan studi literatur pada metode Model-Based Iterative Reconstruction (MBIR) untuk aplikasi pengurangan dosis CT Scan.

Kuliah yang sangat membuka wawasan karena dari sini saya jadi tahu kalau pengolahan citra itu sangat luas dan banyak gunanya, mulai dari rekonstruksi citra, pengurangan dosis pada CT Scan, aplikasi medis, pemilahan bahan, hand-writing recognizer, dan lain-lain.

  • EL3010 – Arsitektur Sistem Komputer (3 SKS)

Kuliah yang super menarik banget. Yang dari nol ga ngerti apa-apa akhirnya saya mengerti sesuatu. Dosennya super baik dan menjelaskan materi dengan super clear. Andai kuliah ini diberikan sebelum kuliah Algoritma dan Struktur Data. :(

Di kuliah ini, saya belajar alokasi memori, floating point, cache memory, dan sebagainya. UTS dan UAS nya tidak terlalu susah asalkan rajin berlatih dari kuis dan latihan soal yang sudah diberikan oleh dosen.

  • EL4004 – Biomekanika (3 SKS)

Kuliah yang menarik. Lagi-lagi saya ambil kuliah biomedik di semester terakhir ini. Secara teori, di kuliah ini hanya dipelajari fisika kinematika dinamis dan statis. Cukup mudah seharusnya, tapi berhubung udah lama ga menyentuh fisika-fisikaan seperti ini, jadi harus di refresh lagi deh. Gaya, torsi, momen, dan sebagainya.

Kuliah ini diajar oleh 3 dosen: seorang dosen dari mesin mengajarkan tentang kinematika, seorang dosen dari farmasi dan seorang dokter lebih menjelaskan pada aplikasinya. Dari kuliah ini saya akhirnya tau bagaimana ilmu biomekanika sangat penting bagi manusia.

Misalnya: saya jadi tau kalau lari itu harus pake sepatu lari. Sepatu lari itu yang ringan dan tidak keras. Penggunaan alas kaki yang salah dalam lari dapat menyebabkan rusaknya sistem tubuh karena tulang punggung merupakan shock-breaker alami kita. Apabila kita berlari menggunakan alas yang keras dan berat, tentunya tulang punggung akan menerima gaya yang besar dan kemudian rusak.

Dan masih banyak lagi yang dibahas di kuliah ini. Jalan, renang, volley, sepakbola, basket. Nice banget deh! :)

  • ET4081 – Sistem Komunikasi Seluler (3 SKS)

Kuliah ultimate telkom nih. Semua ilmu yang udah dipelajari sekitar dua tahun di telkom tumplek plek plek plek di sini. Komdat, jartel, siskom, pengsin, probstat ada semua deh di sini. Bener-bener kuliah yang menarik dan banyak ilmunya.

Di kuliah ini saya mempelajari tentang konsep selular, fading dan multipath, multiple access, dan CDMA. Evaluasi dilakukan beberapa kali, terdapat empat kali kuis, satu UTS, satu UAS, dan satu tugas besar. Walaupun kuliahnya susah, tapi untuk kuis dan ujian dapat dipelajari dari latihan-latihan yang terdapat di slide dan buku acuan. Tugas besarnya dikerjakan berkelompok. Cukup mudah. Mengenai simulasi fading pada kanal AWGN dan kanal rayleigh. Nanti yaa dibahas kapan-kapan. :)

BTW, sampai saat ini, baru nilai kuliah ini saja yang keluar. Alhamdulillah dapet A. Sementara ini IP masih 4 deh, semoga gini terus ampe semua nilai keluar. (norak, blom pernah sih -_-)

  • ET4091 – Kerja Praktek

Kerja Praktek ini sebenernya sudah saya lakukan pertengahan tahun 2010, namun baru saya ambil SKS nya semester ini. Sayang sekali, dengan pergantian sistem yang baru saja diterapkan, akhirnya saya harus presentasi KP hari Kamis nanti. Udah lewat setahun, udah lupa mamaaa T__T

  • ET4096 – Tugas Akhir I

Baru ambil tugas akhir satu karena kredit SKS baru mencukupi di semester ini. Maklum semester-semester sebelumnya banyak ngulang pelajaran. TA I tergolong santai. Mencari pembimbing dan topik TA, membuat proposal, membuat progress report, dan seminar.

Sekian deh review semester 8. Saat ini saya sedang semester pendek dan mengambil Tugas Akhir II supaya bisa lulus Oktober. amin amin amin…

Flipped (2010): you never forget your first love

Some of us get dipped in flat, some in satin, some in gloss; but every once in a while, you find someone who’s iridescent, and once you do, nothing will ever compare.

-Chet Duncan, “Flipped”-

Flipped is drama movie directed by Rob Reiner, starring Madeline Carroll as Juli Baker and Callan McAuliffe as Bryce Loski. This movie is an adaptation of Wendelin Van Draanen with the same title.

Bryce meets Juli when his family move to another house, right across Juli’s home. When they first meet, Juli know it is love while Bryce is not so sure about it. Juli is a unique and always-want-to-know things, but Bryce feels annoyed with Juli’s behaviour. He tried to stay away from Juli, eventhough it is useless because they live in the same street and go to the same school.

Day by day, year by year, Juli still admire Bryce. After realizing some events, finally Juli thinks that she might be wrong about Bryce. While Bryce begins to see Juli the way he never seen before.

This movie is set in early 60’s. With the duration of 90 minutes, Flipped tries to tell about first love. Seems that the duration of the movie is too long to tell this simple story. But, I enjoyed it! Uniqueness of this movie is the way of storytelling. Flipped tells the story from both Juli sides and Bryce sides. So, it’s kinda funny and sad to see their stories. While Juli thinks that Bryce may interested on her, Bryce thinks the opposite. etc etc etc.. :(

So…, nice and simple movie! I enjoyed the music, the old 60’s settings, the oldies lighting, the character. Love it! :)

Movie Review: Crazy Little Thing Called Love (2010)

I’ve watched several Thailand romantic movie, and its addictive! Finally, I had a chance to watch this movie, Crazy Little Thing Called Love. Not a new movie though, but still worth-watching. :)

Crazy Little Called Love (2010) is a Thailand romantic comedy starring Fern Pimchanok Leuvisedpaibul (as Nam) and Mario Maurer (as Shone). Nam is a high school girl who is secretly in love with her senior, Shone. Shone is a charming 10th-grade-student who interested in photography and football. He often teased by his schoolmate because his father failed to take penalty shoot on the football cup. Eventhough, many girls are still crazy for him, including Nam.

Aware as not-a-dazzling-girl in the school, Nam, with the help of her friends, try everything to improve herself to get Shone’s attention. She start to treat her dark skin and start to study diligently.

On the next next next grade, Nam has become a beautiful girl. Then come another charming boy at school, Top, Shone’s best friend. Top has expressed his love, but Nam refused him because of her love to Shone. But, Shone and Top already have agreement that they won’t love same girl. This promise makes Nam’s love to Shone seems not possible.

In the end of school year, Nam will go to continue study in America and Shone will take a football career. Before they separated for long time, Nam expressed her feeling to Shone with all of her courage. But sadly Shone has been dating someone. After that meeting, it turns out that Shone also has a feeling for Nam.

Nine years later, they meet again. And…..happy ending :)

This movie has a simple storyline. It describe first love and its cheesy things. That CHEESY!!!

Although the story is simple, unfortunately the movie is told with a bit long-winded and makes the duration is quite long, almost two hours. But don’t worry because the transformation of Nam may not be boring and can be a refresher during this film. Pretty good movie, nothing special but still entertaining.

After watching this movie, it is funny to realize how every little thing can make us either happy or worried. Chasing is really the best part, right? :P

Besides that, love can make someone change, either to fit with his/her loved one or to get his/her attention. It’s good if the change go to the positive direction.

I think, on eastern culture, it is not usual if a woman express her feeling first to a man she loved. So, note to every man, say ‘love’ if you love her before it’s too late because second chances do not always exist. :P

NB:

First Love 2: The Sequel, 9 Years Gone. This sequel takes part after the 9 Years of Shone and Nam’s life. The director confirmed that there is a sequel, however, it is still only in draft-processing but will be released soon. If ever there will be, Mario Maurer will reprise his role as Shone and Fern Pimchanok Leuwisedpaiboon will reprise her role as Nam.

Source: wikipedia

Source Code (2011) : cinema, long time no see!

After looooong time not going to cinema, finally there’s worth-watching-movie again: Source Code.

Makes every second count.

Source Code was released on April 1st, 2011 in Europe and America. But, this movie has just aired few days ago, here. It’s all due to problem and regulation in Indonesia’s cinema that makes all Hollywood movies come late and some will not aired. :'(

OOPS! Spoiler alert! People who haven’t watch this movie may not want to read the rest of the article below. :)

Source Code is a science-fiction thriller movie directed by Duncan Jones, starring Jake Gyllenhaal, Michele Monaghan, Vera Farmiga, and Jeffrey Wright.

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) is an army helicopter pilot who finds himself awake in a body of unknown man. Later, he knows that he is part of a mission to find Chicago train bomber. He’s being an experiment on a program called Source Code. Source Code is a program that allow a person to take over someone’s body in his/her last 8 minutes of life. It’s not a visit into past time, but go to an alternative reality.

Colter is placed in the closed chamber and Capt. Goodwin (Vera Farmiga) will explain the mission through screen and microphone. His mission is to gather information to prevent future bomb attack by locate bombs in the train, discover who builds them, and report the informations to Capt. Goodwin.

Every time he awakes in a train, Colter awakes in body of Sean Fentress, history teacher who ride the train with his friend, Christina (Michele Monaghan). He is sent back several times because the mission haven’t completed yet. Every time he is sent back, he can learn from the previous travel and perform different action.

Colter doesn’t remember how he got into this mission. His last memory is on a mission in Afghanistan. Confused, he discover through cellphone in the alternative reality that he died at the mission in Afghanistan. His injured body taken by Air Force and used by dr. Rutledge (Jeffrey Wright) for Source Code experiment.

This movie is kinda confusing. All you have to do is just pay fully attention to it to understand. There is a lot repetitive scenes, but they’re packaged well so the audiences are not boring. The ending makes audiences think, whether the present be changed or the day in the alternate world be saved.

After Colter discover everything about himself, he request to sent back once again in order to safe Christina and all the train passangers. After 8 minutes live in the alternate world, he is still there; not died, not sent back. In other scene, his text message in the alternate world to Capt. Goodwin arrived before any accident happen.

In my opinion, it’s not that the present changed. But…, in the alternate world, a day is saved. And Colter lives happily ever after in the alternate world in the body of Sean Fentress. :)

Every time he sent to the train, he got 8 minutes to accomplished the mission. (Why the director choose 8 minutes? Why not choosing 10 or 15 minutes?) Sometimes, the 8 minutes passed very fast. But, like the last-eight-minutes-travel, the 8 minutes is very very long. How can he do all that stuffs in 8 minutes? Have quick conversation with some of the passangers, deactivate the bomb, catch the bombmaker, send message, kiss Christina? Hahaha, that’s seems impossible.

OOT. Jake Gyllenhaal is handsome and awesome. kyaa kyaa…

What would you do if you only had eight minutes to live?

So, is there any alternate-parallel-world in this real life?

Imagining…, what am I doing there right now? What I’ve become?

Black Swan (2010)

Late night, I tried to watch one of DVDs that I just bought. Black Swan.

I just want to be perfect…

Black Swan is a psycho-thriller movie about Nina (Natalie Portman) on her way to be a perfect dancer performing Swan Queen. When the ballet company is preparing the production of Swan Lake, an artistic director Thomas Leroy (Vincent Cassel) has to cast new lead dancer who can play the role of innocent, grace White Swan and dark, sensual Black Swan. Nina fits the White Swan role perfectly, but she is too rigid to play the Black Swan role. On that situation, Thomas impressed with Lily (Mila Kunis), a new dancer at the company. He then make Lily as Nina’s alternate.

The director of Black Swan, Darren Aronofsky, brings the darkness side of dancer’s life in this movie. Pain, jealousy, and perfection.

This story at glance may look like story of two people struggling to get lead role as Swan Queen. But, with the creativity of the director, that simple theme delivered with high complexity, thrill, and horror. Black Swan is a story about fighting yourself to be the perfect one. It’s about perfection meets destructive obsession. It’s about Nina finds her true self as she tries perfectly to role Black Swan.

Maybe the story like this has often happened in the world of art, act, and dance. Sometimes, actors need to contemplate to live up the character they played. They eliminate their identity and put character they played. Totality is important but the process will be very difficult as experienced by Nina. When the pressure to perform prestigious role is really high, she displays many psychotic symptoms, delusion, and hallucination.

I found that watching this movie is very stressful. -__-

This movie is great, but I can’t stand watching broken toenails. Or watching when she started to scratching her body during stress. Or watching her obsessive-over-controlling mother cut her nails roughly. Aaaaa, that’s torturing me. :'(

I salute the ability of Aronofsky to bring a movie like this. I salute to Natalie Portman, too, who played her character very well. It’s very different to see her in this movie compared with No String Attached.