simple fluffy pancakes recipe

Recent days, when I am bored and got nothing to do I try to cook something to eat. Yesterday I made a stack of pancakes. I adopt the original recipe that I found here. So, here’s the ingredients I used:

  • 1 cup of all-purposed flour
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1 egg
  • 200ml milk (I used ultramilk plain)
  • 2 teaspoons of butter (I used Wijsman butter), melted

How to:

  1. Whisk egg and melted butter in a medium bowl. Then combine with milk and other ingredients. Whisk well until the batter smooth and the lumps are gone.
  2. Stand aside the batter for about 20 minutes to get a better result of fluffy pancake.
  3. Heat a skillet over medium heat. Pour the batter onto the skillet. Cook until bubbles appear on the surface. Flip, and cook until browned on the other side.
  4. Voila! The pancakes is ready to served.

This slideshow requires JavaScript.

The recipe turned out great!
The pancakes are delicious. They are not too sweet and a little bit savory. And it’s also very very fluffy.

To get a very fluffy pancake, you have to cook on both sides. So, after the first side cooked and browned, flip and cook the other side. One side cook will make the pancake less fluffy and look like a “martabak mini”.

From the ingredients above, you can get about 10 ladles (spoon for soup) of batter.
I pour 3 ladles of batter on the first batch. But I think it’s too much. The pancake will turn out great and very fluffy but the portion is too large. On the next batch I pour 2 ladles of batter, this is the right size! Because, if you pour less batter, it will turn out crisp.

Happy cooking! Wait for the next food post… :9

was having breakfast at yuky penkeik

Yeay, finally I wrote another food experience! :P

Kemarin, Aditya dateng ke Bandung jam 9.45. :”>
Dari travel di DU, akhirnya kita jalan kaki ke belakang Unpad dan sarapan di Yuky Penkeik.

Yuky Penkeik ini bertempat di Jalan Teuku Angkasa 28B, Bandung. Tempatnya kecil, kayak warung atau kedai di pinggir jalan, tapi cozy dan bersih. Seperti namanya, kedai ini menyediakan pancake bermacam topping (manis dan asin), risoles keju, minuman dingin, dan minuman hangat. Harganya relatif murah, kurang dari 20 IDR.

Ini pesanan kita:

This slideshow requires JavaScript.

Original pancake itu pesanan saya. Pancake dengan topping es krim vanilla disiram dengan madu; simple tapi selalu enak. Aditya memesan chocolate crackers; pancake dengan topping es krim vanilla, disiram dengan saus coklat, dan ada potongan beng-beng. Sekali lagi, ada POTONGAN BENG-BENG! Kesukaan Aditya banget ituuu. :D

Minumnya kita pesen air mineral sebagai neutralizer atas segala kemanisan di seluruh dunia, dan smooth and yummy; minuman coklat dingin yang di blend dengan potongan beng-beng. Sekali lagi, POTONGAN BENG-BENG!

Menurut saya, pancake-nya enaaaaak, porsinya pas ga berlebihan. Saus coklatnya enak karena ga terlalu manis. Minumannya juga enak. Pelayanannya cepat. Eh tapi kemaren pas dateng emang masih sepi banget sih cuma saya dan Aditya doang. Malah kita pikir tadinya blom buka. :P
Totalnya ga terlalu mahal juga, 13.5 IDR + 17.5 IDR + 12 IDR + 3 IDR. Worth it! <3

Seneng banget, saya yang suka pancake akhirnya nemu tempat makan pancake yang enak murmer asik. :D

yummy waffle at Pisetta

Today, I had dinner with my boyfriend at Pisetta Gelato and Pancake Parlor which located at Bahureksa, Bandung. By the way, Pisetta also has its little cafe at Cihampelas Walk, Bandung. Due to more comfy place at Bahureksa, we’d choose to get there.

As its named, Pisetta offers gelato, waffles, pancakes, crepes, pasta, and various beverages. The price range from 5000 IDR to 30.ooo IDR.

Here’s our dinner tonight:

This slideshow requires JavaScript.

Too many chocolate for dinner, huh? Hahaha :P

The volcano waffle and poffertjes are super yummy. There’s a few seconds of speechless after I put them into my mouth. They’re so blablabla when the dark cooking chocolate melts in your mouth. Ah, it’s undescribable (?).  :9

Thank Disdus who sells various voucher, include this Pisetta. So, I just had to pay 40.ooo IDR for 80.000 IDR. :’)

hari ini super konkrit lah!

Hari ini:

1. saya terbangun di kasur kosan di Bandung lalu meng-entry rencana studi dengan galau. Kuliah apa ya? Ambil ini ga ya? Ambil itu ga ya? Akhirnya saya putuskan untuk mengambil 22 SKS dengan rincian: TA1, KP, Baseband, Manprotel, Arsikom, Probstat, Jartel, Antena. Udah di-entry, tinggal di-approve, lalu berdoa dan berusaha supaya semester ini lancar sukses dan gemilang! :)

2. lalu siap-siap dan berangkat ke kampus untuk perwalian di LTRGM dengan Pak Achmad Munir. Yahh, penjelasan beliau akhirnya memantapkan saya untuk mengambil (ulang) mata kuliah Antena semester ini. hmm…

3. Geje geje di kampus. Akhirnya saya dan Ina berniat pergi ke Maple Snuggles, breakfast cafe di Jalan Laswi, sejejeran ama Cizz yang super menggiurkan itu. Naek angkot kuning-putih yang lewat depan kampus, trus papanasan kesana. Read More