dusun bambu

DSC_1538_v2

Yesterday, after attended colleague’s wedding reception at Buah Batu, Bandung, I was taking a chance to visit Dusun Bambu with friends.

Dusun Bambu is a family leisure park that located in the mountain feet. With the eco-culture concept, this place provide relaxation, education and recreation facilities in one place.

The location is quite far from Bandung city but easy to locate. If we go from Setiabudi area, we just need to go forward, pass through Maja House, Kampung Gajah, Kampung Daun and Vila Istana Bunga. Then, you can follow the direction board and find the entry gate in the right side.

The entrance ticket, 10,000 IDR per person/car

The entrance ticket, 10,000 IDR per person/car

From the parking lot, we can ride a car inside or just take a walk. Feel the fresh air and cold weather.

Yes, unfortunately that day, rain falls over Bandung all day. The weather is very cold and the sky is very cloudy. But, Lembang in ordinary is also cold, indeed.

What amazing is…, there are still mbak-mbak that only use shirt and very very short pants. They must be a wonder woman! :))

At Dusun Bambu, there are several spots like Pasar Khatulistiwa, Cafe Burangrang, Saung Purbasari and Lutung Kasarung.

Pasar Khatulistiwa is a farmer’s market that sell fresh fruits, vegetables and jajanan pasar (snacks). If you want to have a dine, we can go to Cafe Burangrang. We also can order from that cafe while seated in Saung Purbasari or Lutung Kasarung.

In my opinion, Pasar Khatulistiwa at the center of Dusun Bambu is a very great place to gather. The interior is beautifully decorated with warm tone hanging lamp and in the outside there is a mini-playground.

I didn’t enter Cafe Burangrang, but from the outside, the place looks cozy, warm and luxurious. Behind the cafe, there is an open area for activities. That day, there are face painting, archery, engrang and mini-football. The archery looks very interesting! Sadly that the activities registration is only open until 5 pm, so I didn’t have a chance to do it.
Oh FYI, the toilet of this area is very nice, very clean. And from the hand wash basin, you can see trees and mountain. :))

BTW, have I told you that if you order from Cafe Burangrang, you can ask to be seated in Saung Purbasari or Lutung Kasarung?

Saung Purbasari is couple of lesehan huts that surround mini artificial lake. There is a dock in every hut and a bigger dock in the center. From the dock, we can ride a boat and hop to other dock. The bigger dock is used as performance stage. While I was there, they perform an orchestra from one of Bandung orchestra group. Sitting beside the lake, watching for beautiful sunset while listening to great performance in an open area, what could you ask for more? :)

Yesterday, the Lutung Kasarung area is still not open for public, but this place is very interesting. Lutung Kasarung is a tree house with a shape of a bird nest. Will be a romantic dinner place for couple for sure!

That’s all that I’ve visited yesterday.
Actually this place is still under development and not have a grand opening yet. In the near future, this place will open daily (now only on Friday-Sunday), and there will be Kampung Layung, a Sundanese traditional villa for overnight stay. There will also have a camping ground and more educational activities for children, like paddy field, flower garden and eagle camp.

From what I’ve read on the news, it is said that from the total area, only a little is built into this recreational place. The other area will be stayed as bamboo and other plant conservation. They also plan to grow many varieties of bamboo and held 2015 World Bamboo Conference here. (link)

pics pics pics! :D

photos were taken by me, Nessie and Aji

Dusun Bambu
http://dusunbambu.com/
Kolonel Masturi KM 11, Cisarua, Bandung Barat

was having breakfast at yuky penkeik

Yeay, finally I wrote another food experience! :P

Kemarin, Aditya dateng ke Bandung jam 9.45. :”>
Dari travel di DU, akhirnya kita jalan kaki ke belakang Unpad dan sarapan di Yuky Penkeik.

Yuky Penkeik ini bertempat di Jalan Teuku Angkasa 28B, Bandung. Tempatnya kecil, kayak warung atau kedai di pinggir jalan, tapi cozy dan bersih. Seperti namanya, kedai ini menyediakan pancake bermacam topping (manis dan asin), risoles keju, minuman dingin, dan minuman hangat. Harganya relatif murah, kurang dari 20 IDR.

Ini pesanan kita:

This slideshow requires JavaScript.

Original pancake itu pesanan saya. Pancake dengan topping es krim vanilla disiram dengan madu; simple tapi selalu enak. Aditya memesan chocolate crackers; pancake dengan topping es krim vanilla, disiram dengan saus coklat, dan ada potongan beng-beng. Sekali lagi, ada POTONGAN BENG-BENG! Kesukaan Aditya banget ituuu. :D

Minumnya kita pesen air mineral sebagai neutralizer atas segala kemanisan di seluruh dunia, dan smooth and yummy; minuman coklat dingin yang di blend dengan potongan beng-beng. Sekali lagi, POTONGAN BENG-BENG!

Menurut saya, pancake-nya enaaaaak, porsinya pas ga berlebihan. Saus coklatnya enak karena ga terlalu manis. Minumannya juga enak. Pelayanannya cepat. Eh tapi kemaren pas dateng emang masih sepi banget sih cuma saya dan Aditya doang. Malah kita pikir tadinya blom buka. :P
Totalnya ga terlalu mahal juga, 13.5 IDR + 17.5 IDR + 12 IDR + 3 IDR. Worth it! <3

Seneng banget, saya yang suka pancake akhirnya nemu tempat makan pancake yang enak murmer asik. :D

Kambing Soen, makan malam sambil nonton film

Minggu lalu saya bersama teman-teman ke Kambing Soen ini untuk makan malam. Letaknya seperti yang dapat dilihat di atas, yaitu di Jalan Ir. H.Djuanda No. 42, Dago, Bandung. Kalo bingung di mana, ini di seberangnya Hotel Jayakarta, dulu kalo ga salah tempat ini bernama Puri Tomat.

Makanan yang disediakan di sini beragam, yang pasti ada kambing bakar, nasi goreng kambing, ada juga iga bakar atau makanan yang manis-manis. Range harganya dari ribuan sampai 30 ribuan.

Untuk makan malam kali ini, saya memesan Kambing Bakar Ori 300gr.

Menurut saya, kambing bakar ini cukup enak apalagi disantap dengan kecap dan acarnya itu. Namun kayaknya ada yang kurang dengan penyajiannya, hot plate nya jadi keliatan sepi. Kalau soal rasa, lumayan lah, tapi teksturnya kurang lembut menurut saya. Kambing bakar yang enak menurut saya adalah yang teksturnya lembut dan bisa bersih dari tulangnya. Kambing bakar yang saya makan saat itu masih bersisa-sisa dikit di tulangnya dan sulit dibersihkan. Dari segi harga, kambing bakar ini tergolong murah, 30K IDR untuk kambing bakar ukuran 300gr.

Nah, kebetulan ada promo: kalau nge-tweet dan mention @KambingSOEN, nanti bakal dapat ChocoRain for FREE… :D

Foto di atas itu teh tawar hangat dan ChocoRain. ChocoRain itu semacam chocolate mousse. Enyak enyak! Lumayan deh ya walaupun kecil, namanya juga gratis. Dan yang lebih saya senang lagi, minuman favorit saya: teh tawar hangat, gratis juga. Bersahabat sekali tempat ini, hehehe…

Oh iya, seperti yang tertulis di judul, tempat makan ini memang berkonsep movie. Jadi setiap saat ada film yang diputar di TV di tengah-tengah. Selain itu poster-poster berbagai macam film pun dipajang di sana-sini. Mendukung deh konsepnya. Mungkin saran saya, TV-nya disediakan beberapa dan diletakkan di tempat-tempat agar semua orang tetap bisa nonton biar ga usah nengok-nengok ke belakang sampai leher pegal. Memang sih, tujuan utama orang ke sini untuk makan, bukan buat nonton. Tapi kan tidak ada salahnya menyediakan fasilitas yang nyaman juga. :)

Karena makan di Kambing Soen ini, akhirnya saya mem-follow twitter mereka. Saya emang ga tau sih tujuan twitter mereka itu sebenernya untuk apa. Saat ini tweet-nya terkadang berisi trivia-trivia mengenai film-film. Sebagai saran, mungkin selain itu twitternya bisa dijadikan tempat pemberitahuan jadwal tayang film dalam satu hari. Jadi tayangan film dalam satu hari itu udah ada jadwalnya layaknya bioskop. :)

Brussels Spring waffle is too…

…crispy.

Yesterday, I went to Brussels Spring to have dinner with my boyfriend. Brussels Spring is located on Jalan Sumatera, Bandung; on the left, right after the railway. It serves waffle, pasta, cake, various western food, and many kinds of beverages. The price range is from 10K IDR to 70K IDR.

Belgian Waffle Ice Cream

We both ordered waffle with Belgian Chocolate ice cream (using disdus voucher :D ), because they well-known for their Belgian Chocolate. I forgot to take picture. The picture above taken from here. Hmm, I think, Brussels Spring’s waffle is too crispy. Not very satisfying for me, because I like crispy-waffle-with-fluffy-inside more. :(

Chicken Steak

Besides waffles, we also ordered Chicken Steak. Chicken steak served with mash potato, veggie, and BBQ sauce. Delicious. I like the mash potato, a lot. :)

Adit — who crazy about chocolate — ordered Frozen Hot Chocolate to drink. Weird name, huh? And I — who love to try new things — ordered Rose Flower Tea. The waiter explained that there will be a piece-of-something put into a pot filled with hot water. The piece-of-something then will bloom and make tea with particular scent. Sound cuteee. :D

May the picture below explain a little about blooming tea. Picture taken from here. :)

I couldn’t wait for the tea to served in my table, but the reality is not beautiful as that. I found that the flower has bloomed and filtered so I can’t watch the process. The tea taste bitter and smell weird. Ugh.. It’s not a good decision to have a tea with strong scent of flower. I prefer ‘teh tawar hangat’ than this rose flower tea. #fail -_-

Moral message: try new different things is good, but don’t regret it later. At least you’ve experienced and knew something new.

yummy waffle at Pisetta

Today, I had dinner with my boyfriend at Pisetta Gelato and Pancake Parlor which located at Bahureksa, Bandung. By the way, Pisetta also has its little cafe at Cihampelas Walk, Bandung. Due to more comfy place at Bahureksa, we’d choose to get there.

As its named, Pisetta offers gelato, waffles, pancakes, crepes, pasta, and various beverages. The price range from 5000 IDR to 30.ooo IDR.

Here’s our dinner tonight:

This slideshow requires JavaScript.

Too many chocolate for dinner, huh? Hahaha :P

The volcano waffle and poffertjes are super yummy. There’s a few seconds of speechless after I put them into my mouth. They’re so blablabla when the dark cooking chocolate melts in your mouth. Ah, it’s undescribable (?).  :9

Thank Disdus who sells various voucher, include this Pisetta. So, I just had to pay 40.ooo IDR for 80.000 IDR. :’)

jalan kaki di minggu pagi

Jalan kaki. Entah ini bisa disebut olahraga atau ga, adalah ‘olahraga’ yang gw sukai. :)

Bandung Car Free Day (CFD) di daerah Dago tentu sangat memfasilitasi gw yang suka jalan kaki ini. Kapan lagi kan jalan kaki di tengah jalan mobil. Sebenernya ikutan CFD juga baru 5 bulan yang lalu, 26 September 2010. Saat itu gw diajak Aditya Prabaswara –yang belum jadi pacar gw– untuk CFD-an. :p

Sejak saat itu, gw lumayan rajin CFD-an. Lumayan, minggu pagi, ga ada kerjaan, mendingan ke Dago, jalan kaki, kadang bawa sepeda, liat ini-itu.

Nah, lama-lama gw merasa kalo jalan di CFD doang tuh kurang panjang lintasannya. Mana akhir-akhir ini CFD makin rame! Bener-bener ga kondusif sebenernya. Yang bawa sepeda ga bisa gerak dan menikmati sepedanya, yang jalan kaki juga susah, kadang macet.

23 Januari 2011. Seperti biasa, impulsif. Awalnya pagi-pagi kita ke CFD bawa sepeda ke CFD. Kok ya macet gila, ga bisa gerak pisan. Karena bete, akhirnya kita balikin sepeda ke kosan dan balik lagi ke CFD berjalan kaki…….sampai Braga.

Seruuu banget lhoh jalan kaki gini. Yang disayangkan ya paling kondisi trotoar yang kurang bersahabat dengan pejalan kaki. :(

Hari itu, sampai di Braga ya numpang foto dikit, trus makan di Wendy’s. Pulangnya jalan kaki lagi, mampir di Gramedia Jalan Merdeka dan jalan kaki lagi sampai di Tamansari. Dari sana lanjutin deh naik angkot sekali ke kosan.

Setelah dihitung pake Google Earth, pagi itu kami menempuh jarak 4,7km untuk sampai Braga, dan total jarak ditambah dengan jalan pulang ke Tamansari adalah 6,25km.

Capek? Ga.

Senang? Iya!

Setelah dipikir-pikir, deket yaa ternyata. Ga sejauh itu juga. :)

Hari ini, 27 Februari 2011, akhirnya gw dan Adit memutuskan jalan jauh lagi. Kali ini ke Cizz di jalan Laswi.

Berangkat jam 7.30 ke CFD. Berhasil ngelewatin CFD yang super rame gila plus stop sana-sini selama 25 menit. Jalan dari Pasopati ke Cafe Bali kira-kira selama 1 jam 20 menit. Sarapan dulu kira-kira setengah jam. Ngesot dikit nyampe deh di Cizz. :D

Sumpah seneng banget rasanya bisa nyampe di Cizz dengan jalan kaki. Cizz bukan tujuan utama, tapi yang bikin seneng dan bangga adalah ketika kita bisa mencapai target kita dengan usaha yang berarti. :)

Sebagai penghargaan terhadap diri gw sendiri, maka gw membeli Bluberry Cheese Cake yang rasanya bikin terharu. :9

Matahari semakin semangat untuk bersinar dan perjalanan pulang yang menanjak akhirnya mendorong kami untuk pulang by angkot. :p

FYI, pagi ini kami menempuh jarak 6,25km (lagi) untuk sampai ke Cizz. (Diitung pake Google Earth)

BTW, dapet kabar-kabar tadi kalo lintasan Bandung CFD bakal ditambah. Asik asik…

http://bandung.detik.com/read/2011/02/27/115241/1580302/486/jalur-car-free-day-akan-diperpanjang-pada-bulan-maret

Perjalanan jauh (harus) dimulai dengan sebuah langkah konkrit.

Senang rasanya bagaimana bagaimana sebuah target dapat kita capai, ditambah lagi dengan menikmati perjalanan yang dilalui untuk menuju ke sana. :)

selanjutnya jalan kaki ke mana lagi yaaa~ :p

Macaroons and Schuimpjes

Few days ago, before I went to Jakarta, I went with my boyfriend to find some macaroons at Bawean bakery. Bawean bakery has two stores. One’s located in Bawean street and the other one is located in Riau street. We went to the second store. There, we bought some macaroons.

I bought five macaroons; mocca, vanilla-cream, chocolate, cheese, and blueberry. Each cost 6500 IDR. The cheese flavour cost 7000 IDR. I think this macaroons is delicious. Crispy texture with soft filling. It tastes really sweet.

As far as I know, we can only find macaroons at Bawean bakery at Bandung. CMIIW

After bought some macaroons, impulsively my boyfriend took me to Citra Sari bakery at Soka street. We went there to bought some schuimpjes. If we take a look at the name, we may know that schuimpjes is originated from Netherlands. Schuimpjes has a crispy texture and a really really sweet taste. I suggest you not to eat schuimpjes to much if you don’t want to get diabetes. :p

Schuimpjes at Citra Sari is rather cheap. 1000 IDR for the little schuimpjes and 1500 IDR for the big one. :D

Potluck Coffee Bar

So last night, impulsively, I went with my boyfriend without a clear direction and destination. Considering “The Bandung Food Hit-list Project“, we finally walked to a cafe near campus. Potluck Coffee Bar.

Potluck is located on Haji Wasid Street, Bandung. We went there on foot from campus. The place is close enough and easy to find. (thank God there’s google map!)

Potluck is a comfortable place with a simple interior design and relaxing jazz music. I think this is a very nice place to hanging-out or doing assignment. Oh, there’s also a small library in Potluck, so we can spend time reading books and magazines. And, if we come at weekend, we can enjoy live music performance. :D

The drink is various. There’s coffee, tea, chocolate, juice, etc. The price is medium and affordable. I ordered Hot Moccachino. Whereas, my boyfriend ordered Frothy Capuccino in accordance with the Foursquare tip.

Hot Moccachino

Aaaaa, the coffee looks too cute(?).

seems I would often come here to work on final project, later.

the biggest burger in town (I think)

Yap, itu dia si burger yang saya maksud. Lihat aja perbandingannya dengan botol Coca Cola!

Lokasi: 9 Square, Jalan Sulanjana, Bandung

Makan disini atas usulan dari Dimas, dalam rangka ultah Nicky yang udah lewat (happy birthday, Nick!). Tempatnya kayak bar, cafe, and resto gtu. Tampak sekali kalo kami datang sebagai anak baik-baik. Wajah polos. Pesanan tipe anak baik-baik. Dan kemudian pulang saat cafe tersebut mulai ramai dengan orang yang datang dengan penuh gaya.

Menu: Yeti Burger; burger seberat 2 Kg yang dibagi 6 pun masih susah ngabisinnya. :))

Burger ini isinya dua lapis daging, keju, dan telur. Rasanya enak enak enak. Rotinya enak. Dagingnya enak. Tapi kalo banyak-banyak juga eneg sih. Rasanya langsung pengen puasa burger selama seminggu. Haha…

masih heran kenapa ada orang yang tega bikin burger segede gtu -__-